Praha - Pod pojmem nádražní restaurace si většina obyvatel České Republiky představí nevábnou hospodu 4. cenové kategorie plnou opilých zapáchajících bezdomovců. České dráhy chtějí názor veřejnosti na stravovací zařízení v železničních stanicích změnit. V pondělí 17. prosince proto otevřou první dva podniky nové sítě La Rocket obsluhované svými zaměstnanci nacházející se v Pardubicích a Praze-Libni nesoucí název podle slavné lokomotivy britského inženýra Roberta Stephensona.
Počet restaurací zahrnutých do tohoto projektu by měl výrazně stoupnout již v příštím roce. "V současnosti funguje na nádražích Českých drah 210 restaurací, které bychom rádi časem modernizovali," prohlásil tiskový mluvčí ČD Ondřej Kubala. Mezi ně patří i nyní zanedbávaná Fantova Kavárna nacházející se v původní budově pražského hlavního nádraží, jíž se také blýská na lepší časy. Ne všechny rekonstruované "nádražky" ale skončí ve správě ČD. Ty méně významné z nich budou přestavěny podle stejného vzoru a pronajaty podnikatelům, kteří budou muset dodržovat speciální zpřísněné hygienické a kvalitativní normy.
Podle posledních informací poskytnutých společností Data Servis počet zařízení nabízejících stravu v železničních stanicích rapidně klesá. Úbytek se nejvíce týká podniků na vyšší kvalitativní úrovni, kterých jsou pouze dvě procenta a nahrazují je přibývající nevábná bistra a stánky s párky v rohlíku či hamburgery a jinými sendviči. Celkově se tržní podíl restaurací v dopravních terminálech Čech, Moravy a Slezska snížil ze tří procent v roce 2000 na jedno a půl procento dnes.
Navětěvujete nádražní restaurace? Odpovězte v naší anketě.
Zdroj: tyden.cz

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.
- dopisovatel nebo člen ŽP,
- editor nebo admin ŽP
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.











