..: České dráhy otevírají vlastní síť nádražních restaurací :..

Ilustrační obrázekPraha - Pod pojmem nádražní restaurace si většina obyvatel České Republiky představí nevábnou hospodu 4. cenové kategorie plnou opilých zapáchajících bezdomovců. České dráhy chtějí názor veřejnosti na stravovací zařízení v železničních stanicích změnit. V pondělí 17. prosince proto otevřou první dva podniky nové sítě La Rocket obsluhované svými zaměstnanci nacházející se v Pardubicích a Praze-Libni nesoucí název podle slavné lokomotivy britského inženýra Roberta Stephensona.

Počet restaurací zahrnutých do tohoto projektu by měl výrazně stoupnout již v příštím roce. "V současnosti funguje na nádražích Českých drah 210 restaurací, které bychom rádi časem modernizovali," prohlásil tiskový mluvčí ČD Ondřej Kubala. Mezi ně patří i nyní zanedbávaná Fantova Kavárna nacházející se v původní budově pražského hlavního nádraží, jíž se také blýská na lepší časy. Ne všechny rekonstruované "nádražky" ale skončí ve správě ČD. Ty méně významné z nich budou přestavěny podle stejného vzoru a pronajaty podnikatelům, kteří budou muset dodržovat speciální zpřísněné hygienické a kvalitativní normy.

Podle posledních informací poskytnutých společností Data Servis počet zařízení nabízejících stravu v železničních stanicích rapidně klesá. Úbytek se nejvíce týká podniků na vyšší kvalitativní úrovni, kterých jsou pouze dvě procenta a nahrazují je přibývající nevábná bistra a stánky s párky v rohlíku či hamburgery a jinými sendviči. Celkově se tržní podíl restaurací v dopravních terminálech Čech, Moravy a Slezska snížil ze tří procent v roce 2000 na jedno a půl procento dnes.

Navětěvujete nádražní restaurace? Odpovězte v naší anketě.

Zdroj: tyden.cz


Samir Lepara | 14.12.2007 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
14.12.2007 (21:08)  
Ještě si neodpustím poznámku: Bylo by fatální chybou, kdyby všechny tyto restaurace měly jednotnou značku piva (provize za kontraktík?). Měly by respektovat místní chutě a zvyklosti a k tomu třebas Plzeň nebo cokoliv. Třeba se vždycky cestou na Kuks moc těším na Krakonoše v Jaroměři (než si ho pak dám na Kuksu U Prďoly).
14.12.2007 (21:03)  
Fousáč: Hej, na té Roudnici jsme se shodli!
14.12.2007 (21:03)  
Bylo by chybou uvažovat o jednom modelu. Měla by to být víceúčelová restaurace, nejlépe třeba víc různých značek, s možností take away i eat in. Gyros, Čína, Indi, česká klasika, univerzální sortiment (ryby, kuře...) atd. Není důvod neposkytnout obojí. Jako optimální se jeví bufetový model s hotovkami plus vystavenými smaženými věcmi apod. Stačí se mrknout s sousedům. Ale paušálně bych nádražky nezavrhoval, mám mnoho oblíbených. V poslední době jsem se parádně najedl V Roudnici n/L a v Jaroměři. Moje oblíbená je ve Žďáře nad Sázavou (ta jídelna vpravo) - ta by mohla sloužit jako modelový vzor (samozřejmě až po zvýšení jakosti některých věcí). Ale to je i problém ČD, neznám nic odpornějšího, než jsou bagety Dundee (=JLV), oni jsou snad slepí a hluší. Suverénně nejodpornější bufet je v Brně, včetně obsluhy. Jsou jak z roku 1975. Navíc mají všechno zkažený, do salátů jako by na(b)lil sifon (jsou zkvašený), je to tam všechno na blití. Hnus. Proto nechodím ani do vedlejší restaurace Secese - sdílejí totiž s tím bufetem stejnou kuchyň. Docela odpornej fastfoodovej model je Olomouc. Česká Třebová to s tím světlým nábytkem taky moc nevyhrála. Rád se chodím dívat do bufetu v Pardubicích, je to úplný skanzen, ale uznávám, že je to docela zvrhlá choutka. Moc rád mám stánek v Bratislavě před nádražím. Podle mě tam mají nejlepší klobásy na světě, a ty pečínky jsou taky skvělé. Kuriozita: Nádražka Spišské Vlachy stále nalévá pivo do klasických voskáčů s červenejma a zelenejma kytičkama, jako byly za bolševika. Praha bez komentáře, vše hnus. S Fantovkou se musí něco udělat, je to skvost. Mám docela slabost i pro přerovskou nádražku, i když je pro mnoho lidí postrach (mj. i v pořadu Naše povaha česká). Moc mi udělala radost znovuotevřená nádražka v Kyjově - tam mají podle mě nejlepší vepřoknedlo na světě. Teda nestačím se divit, kolik toho znám... No a nejlepší ze všeho je samozřejmě nádražka ve Veselíčku, je to vlastně hospoda před nádraží(čke)m. Kdo ji zná? Je tam funkční orchestrion, prý jediný na Vysočině. Tak už končím, to by nebralo konce...
14.12.2007 (20:41)  
Jsou u nás nádražní restaurace s docela kulturním prostředím,kde se i dobře najíte.Namátkou třeba Česká Lípa,Děčín,Lovosice,Roudnice n/L a další.Hlavně tam dostanete skutečná jídla a ne ty americké a západoevropské blafy.
14.12.2007 (19:32)  
Mě se moc líbí nádražka v Opavě-Východ a taky ta Svinovská.
14.12.2007 (19:15)  
V norimberku je mimojine sit ruznych fastfoodu a vyhovovalo mi to. Je pravda ze to je velke nadrazi, ale dva druhy fastfoodu by byli fajn
registrovaný uživatel Přema 
14.12.2007 (19:13)  
No já myslím, že když se řekne "Nádražní restaurace", tak si opravdu představím tu hospodu, jak je popsáno v článku. Myslím ale, že to bude mít úspěch ty nové restaurace, jen aby to vydrželo...
14.12.2007 (19:13)  
supr restaurace (jídelna) je v rekonstruovaném nádraží v Brntále! v létě sem si tam MOC POCHUTNAL, fšude čisto a moderno + LEVNO
registrovaný uživatel aron 
14.12.2007 (19:11)  
Slušná nádražka je třeba v Bruntále.
registrovaný uživatel Dan Adensam  mail  
14.12.2007 (18:46)  
V nejnovějším Grand Expresu je příloha ČD historie ,,nádražek."A mimochodem nevíte někdo jak vypadá nádražka ve Svinově a kde je nějaká dobrá nádražka.
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2025 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko