Praha — Většinový poskytovatel gastronomických služeb ve vlacích Českých drah, společnost JLV, na pondělní tiskové konferenci představila sezónní nabídky pro podzim tohoto roku. Také podzimní menu prezentuje v rámci nabídky Nová gastronomie, na které spolupracuje s Československým svazem kuchařů a šéfkuchařem Jiřím Králem. Vedení společnosti komentovalo také cenovou politiku občerstvení nového osobního dopravce RegioJet. V neposlední řadě došlo ke zveřejnění výsledků tzv. mystery shoppingu, čili testování kvality pomocí fiktivních zákazníků, který pro JLV zajistita externí agentura a jehož úspěšnost se u jednotlivých posádek pohybuje v rozmezí 93 až 97 procent.
Co se týče polévek, během podzimu se v nabídce objeví novinka v podobě krémové zelné polévky se slaninou. Ta byla při degustaci skutečně vynikající. Mezi hlavními jídly v nabídce zůstává svíčková na smetaně, která je v menu jako součást projektu Czech specials, zaměřeném na typická česká jídla. Jak uvedl Jiří Král, v nabídce je zařazena díky velké oblíbenosti u všech skupin cestujících. Dále je v nabídce vepřový závitek plněný klobásou a okurkou, ke kterému jsou jako příloha šťouchané brambory a také zeleninová obloha. Najdeme v ní rovněž dva větší, avšak lehké saláty (i s masem). Ze sladkého se můžeme těšit na domácí, údajně ručně dělané kynuté ovocné knedlíky, nově s tvarohem. Strávník dopředu nebude vědět, jaké ovoce na něj uvnitř čeká, jelikož to se bude měnit v závislosti na konkrétním období. Z dalších dezertů můžeme zmínit například jablkové želé se šlehačkou. Novinky nás čekají i v nápojovém lístku. Tam se objeví nealkoholické svařené víno a ve vlacích SuperCity Pendolino také ovocné džusy Jupík Smoothie ve dvou chutích za cenu 20 korun. Ve vlacích IC RegioJet jsou nabízeny za 15 korun. Ceny ostatních pokrmů bohužel společnost zatím nezveřejnila, je však téměř jasné, že zůstanou na současné úrovni.
Zástupci firmy také reagovali na srovnávání s občerstvením společnosti RegioJet, která jezdí na trase Praha - Havířov, a kde je k dostání občerstvení v řádu desítek korun. Podle JLV však nejde srovnávat croissant, sendvič či dort z mrazáku s kompletními gastronomickými službami JLV, které jsou prý tudíž logicky o poznání dražší. Poměrně vysoké ceny na dálkových mezinárodních spojích jsou prý způsobeny vysokými daněmi a dalšími odvody v zahraničí a také údajnými vysokými náklady na ubytování a stravu zaměstnanců v cizích zemích. Na žádné zlevňování se tedy ze strany JLV těšit nemůžeme. Zásadní změnu tak může přinét až připravovaná gastronomická koncepce Českých drah, kde má být kromě kvality smluvně zakotvena také maximální cena, která by například u hlavního jídla neměla překročit 120 korun.
Zdroje: JLV, RegioJet, ŽelPage
| 4.10.2011 (7:00)
Nekdy je lepsi to a jindy ono a kazde ma svou vyhodu
Ale tudel jsem si u Maďarů mezi Dre a Bln ve dvou dál pár pěníků, nářez a trochu domácí liguere - obsluha vzorná - a ta úhrnná cena, (na to že jsme nebyli v ČR) s přihlédnutím k faktu že tam ta dvě promile by, ušla.
Aniž bych ustoupil ze svých thesí, že v Restauračním voze (spoje EC) "to" má / může být dražší, než "na rynku", tak počínám opět vyhledávat spoje, v nichž je řazen jídelní vůz od ÖBB nebo Maďarů. :-)
Jináč, já raději Babicu, než Pohlreicha :-)
V mem okoli vitezi hospody s polednim menu. Typicky hambac od meka za dvacku mam na jedno vdechnuti, abych se citil aspon trochu nasycen, potrebuju rekneme tri kousky. A za tech sest petek jsem prave ted dojedl "hospodovy" obed - testoviny s omackou a masem, porce to byla takova, ze jsem ji nesnedl celou a to jsem pred tim odmitl polivku. Za podobnou cenu bych mohl mit sredni kebab (nebo gyros, ja ted nevim kterej je kterej) od turka, ze kteryho se najim taky, pochutnam si podobne, ale nemam to s komfortem priboru (= zeru to z ubrousku na lavicce v parku).
Jasne, se stoupajici urovni restaurace klesa pocet alternativnich "fastfudu", az se dostaneme do levelu jidla za dve stovky a vys, kde fastfud proste z principu neni.
Ale jde mi o to, ze jidlo, co mam ted za 60 bych si klidne ve vlaku dal za 90. S pivem za 120 ... ale proc bych si ho mel davat za dve stovky?
A prave ja mam ten moralni problem, ze ja si na jidle v lepsi restauraci pochutnam podobne, jako na dobrem gulasku s peti v utulny hospudce. Tim nerikam, ze do lepsi restaurace obcas nezajdu (posledni, co si vybavuju, bylo jidlo pro dva za 35 euro - a odchazel jsem spokojen s pocitem, ze jsem sve penize "investoval" rozumne), ale ja se proste v jidelnim voze jako v lepsi hospode necejtim.
To kdyz uz, tak mam lepsi pocit z Pendolina, kde mi tocena plzen ve sklenenem kriglu s donaskou na misto cas od casu prijemne zveda naladu :-)
Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.
- dopisovatel nebo člen ŽP,
- editor nebo admin ŽP
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.










