..: Podzimní menu Nové gastronomie společnosti JLV :..

Rýžové nudle s ledovým salátem, rajčaty a kuřecími prsíčky, foto: JLV, a.s. Praha — Většinový poskytovatel gastronomických služeb ve vlacích Českých drah, společnost JLV, na pondělní tiskové konferenci představila sezónní nabídky pro podzim tohoto roku. Také podzimní menu prezentuje v rámci nabídky Nová gastronomie, na které spolupracuje s Československým svazem kuchařů a šéfkuchařem Jiřím Králem. Vedení společnosti komentovalo také cenovou politiku občerstvení nového osobního dopravce RegioJet. V neposlední řadě došlo ke zveřejnění výsledků tzv. mystery shoppingu, čili testování kvality pomocí fiktivních zákazníků, který pro JLV zajistita externí agentura a jehož úspěšnost se u jednotlivých posádek pohybuje v rozmezí 93 až 97 procent.

Ovocné knedlíky, foto: JLV, a.s. Co se týče polévek, během podzimu se v nabídce objeví novinka v podobě krémové zelné polévky se slaninou. Ta byla při degustaci skutečně vynikající. Mezi hlavními jídly v nabídce zůstává svíčková na smetaně, která je v menu jako součást projektu Czech specials, zaměřeném na typická česká jídla. Jak uvedl Jiří Král, v nabídce je zařazena díky velké oblíbenosti u všech skupin cestujících. Dále je v nabídce vepřový závitek plněný klobásou a okurkou, ke kterému jsou jako příloha šťouchané brambory a také zeleninová obloha. Najdeme v ní rovněž dva větší, avšak lehké saláty (i s masem). Ze sladkého se můžeme těšit na domácí, údajně ručně dělané kynuté ovocné knedlíky, nově s tvarohem. Strávník dopředu nebude vědět, jaké ovoce na něj uvnitř čeká, jelikož to se bude měnit v závislosti na konkrétním období. Z dalších dezertů můžeme zmínit například jablkové želé se šlehačkou. Novinky nás čekají i v nápojovém lístku. Tam se objeví nealkoholické svařené víno a ve vlacích SuperCity Pendolino také ovocné džusy Jupík Smoothie ve dvou chutích za cenu 20 korun. Ve vlacích IC RegioJet jsou nabízeny za 15 korun. Ceny ostatních pokrmů bohužel společnost zatím nezveřejnila, je však téměř jasné, že zůstanou na současné úrovni.

Zelňačka, foto: JLV, a.s. Zástupci firmy také reagovali na srovnávání s občerstvením společnosti RegioJet, která jezdí na trase Praha - Havířov, a kde je k dostání občerstvení v řádu desítek korun. Podle JLV však nejde srovnávat croissant, sendvič či dort z mrazáku s kompletními gastronomickými službami JLV, které jsou prý tudíž logicky o poznání dražší. Poměrně vysoké ceny na dálkových mezinárodních spojích jsou prý způsobeny vysokými daněmi a dalšími odvody v zahraničí a také údajnými vysokými náklady na ubytování a stravu zaměstnanců v cizích zemích. Na žádné zlevňování se tedy ze strany JLV těšit nemůžeme. Zásadní změnu tak může přinét až připravovaná gastronomická koncepce Českých drah, kde má být kromě kvality smluvně zakotvena také maximální cena, která by například u hlavního jídla neměla překročit 120 korun.

Zdroje: JLV, RegioJet, ŽelPage


Michal Jaroš Poslat mail autorovi | 4.10.2011 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6 ... 13      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel SYN 
07.10.2011 (13:41)  
No to je přesně ten styl který podle mě uvítá většina "domácích" zákazníků. Možná je to na mezinárodní spoje trošku málo hogo-fogo (nemyslím to jako nadávku), ale na vnitro podle mě buď to nebo nic, tahat (skoro)prázdné jídeláky je naprd (a pořizovat, udržovat je).
07.10.2011 (7:31)  
Presne tak, Wagon Slovakia je dobry priklad ze sa to da. Tiez je to zasadny dovod preco na slovenskych IC a R vyslovene planujem obed vo vlaku a v ceskych nie. V konecnom dosledku to ma WGS plne (niekedy fakt musite cakat na miesto) a tipujem ze zaraba mozno aj viac.
06.10.2011 (21:21)  
Ano, také se mi líbí u WGS a SD to, že ty jídla opravdu alespoň z části opravdu vaří, a ne pouze hází do mikrovlnky. Navíc za lepší cenu.
registrovaný uživatel Zevse  mail  
06.10.2011 (20:19)  
Já jen nerozumím, proč u jednoho to jde a u druhého ne. Dost často jezdím vlakem a na příklad na Ex ze Slovenska jsou jídelní vozy společnosti Wagon Slovakia (nebo tak nějak), kde mívají čerstvě navařeno (ne žádné ohřívání či rozmrazování) a za výbornou domáčí a v hrnci uvařenou zelňačku a řízek s vařeným bramborem jsem dal maximálně 120,-Kč. Anebo jen tu zelňačku s pečivem za 35,-Kč(polévky byla fakt velká "mísa" (objem 0,5) a nedalo se to sníst. No, a v těch slavných JLV super vozech jsem si teda mnohem více peněz mnohem méně pochutnal a ještě méně jsem se najedl. Tak jen nechápu proč se JLV potažmo ČD, snaží z jídelních vozů dělat gastronomický zážitek vhodný pro degustování někde praze v *****hvězdičkovém hotelu. PS: na tu zelňačku se málem stála fronta :-)
registrovaný uživatel M 
06.10.2011 (17:37)  
Sim - v hospode mas komfort priboru (v hospodach s menu za tech 60 korun zpravidla ohmatanej od 20 lidi pred tebou, takze je z toho komfort s otaznikem), jenze s tim gyrosem (nebo trema burgrama) ses jaksi o 30 minut dal, to ti v tom prehledu jaksi trochu chybi a leckdy to hraje roli.
Nekdy je lepsi to a jindy ono a kazde ma svou vyhodu
registrovaný uživatel stoupa  mail  
06.10.2011 (13:14)  
Já se zase vyhýbám nočnim spojům :-)

Ale tudel jsem si u Maďarů mezi Dre a Bln ve dvou dál pár pěníků, nářez a trochu domácí liguere - obsluha vzorná - a ta úhrnná cena, (na to že jsme nebyli v ČR) s přihlédnutím k faktu že tam ta dvě promile by, ušla.
06.10.2011 (13:05)  
@stoupa: Co se týče Maďarů, fakt nejsem v obraze. Vyhýbám se jim od té doby, co mi cca před 10 lety za presso v náprstku na nějakém nočním spoji naúčtovali cca 250 Kč. Ale třeba se poměry od té doby změnily k lepšímu. ;)
registrovaný uživatel stoupa  mail  
06.10.2011 (12:40)  
Áááá - díky Zděšenému daňovému poplatníkoví za upřesnění, nachytření. To je pokrok, to je vzrůst!

Aniž bych ustoupil ze svých thesí, že v Restauračním voze (spoje EC) "to" má / může být dražší, než "na rynku", tak počínám opět vyhledávat spoje, v nichž je řazen jídelní vůz od ÖBB nebo Maďarů. :-)

Jináč, já raději Babicu, než Pohlreicha :-)
06.10.2011 (12:27)  
Vidím,že i zde je oblíbeným terčem Pohlreich. Víte, u Pohlreicha v Café Imperial si dáte (dnešní nabídka z denního menu) segedín za 169 Kč, osos v pivním těstíčku na míchaném salátu s pomerančovým vinaigrettem 179, telecí roláda s liškami, šťouchané brambory 189. Polévka 49 Kč. Viz http://cafeimperial.cz/cz/menu.php?id=61. No, tak jsem si opět otevřel ceníky JLV a kouknul na ty německé/rakouské trasy. Jedno meníčko za 358, druhé za 286. Polévky (např. gulášová) za 94. To opravdu nespraví ani "happy hour" z Prahy do Brna se 33% slevou. Americká snídaně a la Pohlreich 199 Kč, v podání JLV za 238 Kč. Ne, vážně, o čem se chcete bavit? Prostě je to předražené jako hrom. (http://www.jidelnivozy.cz/files/jidelni-listek-2011-2-nemecko-rakousko.pdf)
registrovaný uživatel Sim 
06.10.2011 (12:20)  
Ja bych to kulhani videl jeste v jine rovine: Mam hlad "asi takhle velky" a chci se najist; najim se levneji ve fastfudu nebo v hospode?

V mem okoli vitezi hospody s polednim menu. Typicky hambac od meka za dvacku mam na jedno vdechnuti, abych se citil aspon trochu nasycen, potrebuju rekneme tri kousky. A za tech sest petek jsem prave ted dojedl "hospodovy" obed - testoviny s omackou a masem, porce to byla takova, ze jsem ji nesnedl celou a to jsem pred tim odmitl polivku. Za podobnou cenu bych mohl mit sredni kebab (nebo gyros, ja ted nevim kterej je kterej) od turka, ze kteryho se najim taky, pochutnam si podobne, ale nemam to s komfortem priboru (= zeru to z ubrousku na lavicce v parku).

Jasne, se stoupajici urovni restaurace klesa pocet alternativnich "fastfudu", az se dostaneme do levelu jidla za dve stovky a vys, kde fastfud proste z principu neni.

Ale jde mi o to, ze jidlo, co mam ted za 60 bych si klidne ve vlaku dal za 90. S pivem za 120 ... ale proc bych si ho mel davat za dve stovky?

A prave ja mam ten moralni problem, ze ja si na jidle v lepsi restauraci pochutnam podobne, jako na dobrem gulasku s peti v utulny hospudce. Tim nerikam, ze do lepsi restaurace obcas nezajdu (posledni, co si vybavuju, bylo jidlo pro dva za 35 euro - a odchazel jsem spokojen s pocitem, ze jsem sve penize "investoval" rozumne), ale ja se proste v jidelnim voze jako v lepsi hospode necejtim.

To kdyz uz, tak mam lepsi pocit z Pendolina, kde mi tocena plzen ve sklenenem kriglu s donaskou na misto cas od casu prijemne zveda naladu :-)
  1 2 3 4 5 6 ... 13      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2025 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko