..: Podzimní menu Nové gastronomie společnosti JLV :..

Rýžové nudle s ledovým salátem, rajčaty a kuřecími prsíčky, foto: JLV, a.s. Praha — Většinový poskytovatel gastronomických služeb ve vlacích Českých drah, společnost JLV, na pondělní tiskové konferenci představila sezónní nabídky pro podzim tohoto roku. Také podzimní menu prezentuje v rámci nabídky Nová gastronomie, na které spolupracuje s Československým svazem kuchařů a šéfkuchařem Jiřím Králem. Vedení společnosti komentovalo také cenovou politiku občerstvení nového osobního dopravce RegioJet. V neposlední řadě došlo ke zveřejnění výsledků tzv. mystery shoppingu, čili testování kvality pomocí fiktivních zákazníků, který pro JLV zajistita externí agentura a jehož úspěšnost se u jednotlivých posádek pohybuje v rozmezí 93 až 97 procent.

Ovocné knedlíky, foto: JLV, a.s. Co se týče polévek, během podzimu se v nabídce objeví novinka v podobě krémové zelné polévky se slaninou. Ta byla při degustaci skutečně vynikající. Mezi hlavními jídly v nabídce zůstává svíčková na smetaně, která je v menu jako součást projektu Czech specials, zaměřeném na typická česká jídla. Jak uvedl Jiří Král, v nabídce je zařazena díky velké oblíbenosti u všech skupin cestujících. Dále je v nabídce vepřový závitek plněný klobásou a okurkou, ke kterému jsou jako příloha šťouchané brambory a také zeleninová obloha. Najdeme v ní rovněž dva větší, avšak lehké saláty (i s masem). Ze sladkého se můžeme těšit na domácí, údajně ručně dělané kynuté ovocné knedlíky, nově s tvarohem. Strávník dopředu nebude vědět, jaké ovoce na něj uvnitř čeká, jelikož to se bude měnit v závislosti na konkrétním období. Z dalších dezertů můžeme zmínit například jablkové želé se šlehačkou. Novinky nás čekají i v nápojovém lístku. Tam se objeví nealkoholické svařené víno a ve vlacích SuperCity Pendolino také ovocné džusy Jupík Smoothie ve dvou chutích za cenu 20 korun. Ve vlacích IC RegioJet jsou nabízeny za 15 korun. Ceny ostatních pokrmů bohužel společnost zatím nezveřejnila, je však téměř jasné, že zůstanou na současné úrovni.

Zelňačka, foto: JLV, a.s. Zástupci firmy také reagovali na srovnávání s občerstvením společnosti RegioJet, která jezdí na trase Praha - Havířov, a kde je k dostání občerstvení v řádu desítek korun. Podle JLV však nejde srovnávat croissant, sendvič či dort z mrazáku s kompletními gastronomickými službami JLV, které jsou prý tudíž logicky o poznání dražší. Poměrně vysoké ceny na dálkových mezinárodních spojích jsou prý způsobeny vysokými daněmi a dalšími odvody v zahraničí a také údajnými vysokými náklady na ubytování a stravu zaměstnanců v cizích zemích. Na žádné zlevňování se tedy ze strany JLV těšit nemůžeme. Zásadní změnu tak může přinét až připravovaná gastronomická koncepce Českých drah, kde má být kromě kvality smluvně zakotvena také maximální cena, která by například u hlavního jídla neměla překročit 120 korun.

Zdroje: JLV, RegioJet, ŽelPage


Michal Jaroš Poslat mail autorovi | 4.10.2011 (7:00)
Related newsopen/close

More on Služby

More from Česká republika (celá)


  1 ... 3 4 5 6 7 ... 13      Zpráv na stránku:   
06.10.2011 (10:42)  
Rychlík Úpa: To srovnání přeci jen trochu kulhá. Když si vezmu normální restauraci, která má taktéž personál, ubrusy atd, platí nájem, tak v kvalitě shodné s JLV dám za hlavní jídlo tak třetinu až polovinu ceny JLV. Za ceny obvyklé v jídelním voze už si naopak můžu dát solidní pošušňání v, já nevím, např v japonské restauraci. Mít hospodu ve vlaku má sice nevýhody (omezený počet potenciálních klientů), ale i nesporné výhody (ti lidé zaručeně dostanou hlad a z vlaku není úniku, jiná hospoda se nekoná). Pro mě jsou ceny JLV typu "zákazník je rukojmí". Nemám problém dát víc za pěkný oběd, mám problém dát k servisu neadekvátní peníze. Podle "narvanosti" jídelních vozů tento názor sdílí větší část cestujících v ČR.
06.10.2011 (10:11)  
Jídelní vozy musí být zákonitě dražší, pokud je v nich posádka. Kuchař, číšník. Pokud se zde podává na porcelánové nádobí, které musí někdo v něčem umýt, ubrusy na stolech se musí také prát a měnit. Tohle ale člověk nevidí, zajímá jej konečná cena. Proto nelze srovnávat nesrovnatelné. Jančuráci fungují jako fastfood, restaurační vozy holt jako restaurace. Jsou dražší fastfoody, nebo restaurace? Proto se mi v článku autorově nelíbí formulace "jlv tvrdí.., že prý..." nezamlouvá, jakoby to autor chtěl shodit. Jinak ale díky moc za pěkný článek!
Registered user Kakov 
05.10.2011 (21:35)  
danovy poradce: já blesk nečtu, ale stačilo mi když den po úmrtí Jiřího Sováka zveřejnil Blesk dojemnej rozhovor s J.Sovákem, že ho náhodou udělali 3 dny před tím, nakonec paní Sováková prohlásila, že nejméně rok u nich žádný novinář nebyl....

myslím, že to o Blesku vypovídá hodně

ano moje příspěvky rozhodně nepovažujte za nenapadnutelnou pravdu ;-) hlavně ty, které jsou uvedeny slovy typu domnívám se, předpokládám, myslím apod.
05.10.2011 (18:12)  
pro Karel Kovářík
1. o zaměstnancích jsem četl v článku nahoře.
2. Blesk jsem začal číst, až mi ho začali nutit minulý měsíc v Pendolínu, že jiné noviny nemají, takže nemám valné zkušenosti, vzhledem k vašemu názoru vy je jistě máte větší
3. ano, to co tady čtu, považuji vše za čistou a nenapadnutelnou pravdu,
4. protože pak bych např. ani vaše příspěvky nemohl považovat čistou a nenapadnutelnou pravdu a
5. přitom málokteré příspěvky zobrazují takovou hlubokou životní moudrost a takové rozsáhlé odborné znalosti a zkušenosti jako ty Vaše
Registered user SYN 
05.10.2011 (17:30)  
stoupa: musím sebekriticky uznat že vlakem do zahraničí jsem nejel snad nikdy v životě, takže mohu soudit jen podle toho co občas (schválně je nevyhledávám) vidím v jídelácích na vnitru. Tam je to co jsem vždy viděl beznadějně prázdné a pro většinu cestujících předražené. Možná jsem křupan ale mě jídlo u číňanů za 60,- chutná, v "normálních restauracích" se obvykle najím někde tak okolo 120-150, tak potom mám fakt problém s tím když bych měl dát v jídeláku podstatně víc a ještě přitom chuť nijak extra, a výběr typicky malý... o pivu za padesát a víc nemluvě, to by mi zhořklo (ještě víc:-) v puse...
Zajisté by bylo fajn kdyby bylo řešitelné aby JV byly rozdělené na 1. třídu (kde by obsluha na vysoké úrovni roznášela jídla na vysoké gastronomické úrovni) a 2. třídu kde by člověk normálně u okýnka vyfasoval jídlo do ruky či na talíř, díky já si ho v klidu zvládnu odnést sám, hlavně když je ho rozumná porce a chutná mi...

Možná se pletu ale takových cestujících se domnívám (taky na základě pozorování prázdných jídeláků) bude asi většina, no a pak nastupuje otázka - pokryjí cen? v JV náklady na jejich provozování? Pokud nepokryjí, kdo je dotuje? (předpokládám že v současné době zní odpověď vysoce neurčitě, ČD to mají jistě vyčíslené tak maximálně po náklady na provoz (pořízení a cena DC zajisté nikde), no a de fakto to bude asi rozplizlé do ceny jízdenky a část jistě doplácí objednatel u R/Ex...

Takže na těch mezinárodních spojích vysoké třídy asi ještě tak nějak ty JV toleruji (koneckonců by nepřítomnost JV možná i mohla vést k částečnému odlivu cestujících k jiným spojům) ale na vnitru (i kratších mezinárodních) považuji za oprávněné jejich redukce na "pouhá" bistra a podobné.
Koneckonců se domnívám že by bylo záhodné aby doprava na dráze byla čím dál tím rychlejší, a pak ta důležitost možnosti stravovat se (na vysoké úrovni obzvláště) ve vlaku by měla klesat...

P.S. Jančurovy ceny jídel (a nápojů) mi zatím připadájí výborné, místy až bombastické, pokud je hodlá takto udržet a zároveň ještě v budoucnu rozšířit nabídku tak je to pro kdekoho jistě hodně silný argument...
Registered user stoupa  mail  
05.10.2011 (16:46)  
Pro pana Karla Kovaříka:

JO.

A ted :-):

Teda je mi sŕŕŕŕdečně jedno, zda a jak cestují cestující z vnitra .... :-)

A zas vážně: V Sasku, Deutschkatarinaberg, nastavili asi tak 2002 "pozitivně diskriminační ceny" pro návštěvníky z Čech. Aby pohnuli cestovním ruchem. Je to z Hory sv. Kateřiny asi tak 500 m. Vlastně nepřišel od nás nikdo. :-(
Registered user PES38 
05.10.2011 (16:26)  
údajnými vysokými náklady na ubytování a stravu zaměstnanců v cizích zemích.

Já slyšel, že na těch vozech i spí. Krm toho si samozřejmě může zaměstnancec tzv. psát cesťák, pokud mu však zaměstnavatel zajistí stravu (tak se nažer ve voze), tak si ho psát nemůže a náklady se začnou limitně blížit nule.
Registered user Kakov 
05.10.2011 (16:24)  
MJ+stoupa: já by ch si to dovolil trochu shrnout.

ad ceny: z pohledu cen v DE+AT to skutečně není drahé (JLV), ale taková "mezinárodní" cena opravdu vnitrostání cestující neosloví

a u vlaků Praha-Vídeň, kdy se většinu cesty jede po ČR je myslím špatné nastavit takovou cenovou politiku, která odradí vnitro cestující....

otázka je jak se postavit k úseku Praha-Děčín cesta trvá poměrně krátce, takže tam bych (byť tím někdo bude zklamán) neviděl "mezinárodní" ceny jako problém
Registered user stoupa  mail  
05.10.2011 (15:43)  
Pro pana Jaroše:

Možná si jen nechtě nerozumíme; hovořím výlučně o službách jídelních vozů ve vlacích kategorie EC, ve vazbě na Rakousko a Německo s vědomím si, že jídelní vůz je Restaurace (pro pamětníky 2. cenová skupina) na kolečkách a to je sám o sobě nadstandard, navíc díky relaci a účelu převážně orientovaná na mezinárodní klientelu - občané ČR cestující do a ze zahraničí v to zahrnuti.

Beru-li oněch 129 CZK a převedu je na 5 - 6 EUR, pak v nabídce menší, nebo jednodušší jídla jsou (u JLV to možná po "Nové gastronomii" vylezlo na 7€, ale ta omeleta s bramborem a přílohou je jistě pod 10€). Za oněch 5,50-6 € se slušně s obsluhou při akceptaci denního jídla najíte i v centru Bln,. hůře na Václaváku.

Velmi slušné jídlo "na trase" bývá za 12€. což je méně než oněch 330 CZK - bráno kurzy OANDA či ČNB střed, ne kurzem ČD. A jak pravíte v "luxusnější" restauraci bez koleček, tak tam by Vám těch 13,a něco€ na hlavní jídlo nestačilo.

Ale o to mi v prvním plánu nešlo. Opět shrnuji: Na EC do Bln. jsou i JLV OK co do kvality a ceny, Rakušané jsou lepší.
05.10.2011 (15:17)  
Stoupa - Já také nemám zájem o jak Vy říkáte "bufáč", jídlo za 129 Kč podle mě není bufáč, to by byl párek v rohlíku za dvacku. Nevím, jaký je Váš výdělek, pravděpodobně si jídlo za 220 - 330 Kč dovolit můžete, avšak většina cestujících stejně jako většina zde diskutujících bohužel často ne. Rozhodně tyto ceny nepovažuji za adekvátní, je to dražší než v leckteré luxusnější restauraci, porce jsou navíc malé a kvalita průměrná.

Svíčkovou v leckteré restauraci lze sehnat za cenu do 100 Kč a ve stejné kvalitě a vyšší porci než u JLV za cenu dvou- či vícenásobnou.
  1 ... 3 4 5 6 7 ... 13      Zpráv na stránku:   

Comments are users' expressions.
ŽelPage has no liability for their contents.

- Correspondent or Member of ŽelPage, - Editor or ŽelPage Administrator

Add comment
Comments are only allowed for registered users.
Before you insert your comment, you have to log on or register.
Sign in
 
 
  
 
   Register

© 2001 - 2025 ŽelPage - Webmaster


Info
informacni okenko